Фермерський магазин

Пн-Нд: 09:00-19:00

Фермерський магазин

0 Обрані
0 грн Кошик

Фосфор по листу. Чи можна компенсувати  основне добриво, якщо внести фосфорні добрива по листу?

Фосфор по листу. Чи можна компенсувати  основне добриво, якщо внести фосфорні добрива по листу?

Багато хто сіяв озимі зернові без добрив, і після отримання всходів, всі шукають відповідь, яким чином можна компенсувати фосфор. Якщо бути відвертими  – ніяке позакореневе підживлення не компенсує основне добриво, але є і дуже багато плюсів від такого агроприйому.

 

  • Фосфор – це основний елемент молекули АТФ. Що таке АТФ? АТФ – це передача енергії. Наприклад, щоб синтезувати ті ж білки, або вуглеводи, або амінокислоти рослині треба енергія, яку вона бере з сонячного світла. АТФ – це та молекула, яка бере на себе цю енергію та перенаправляє її для того чи іншого синтезу. Не буде фосфору – не буде енергії.
  • Виходячи з вищесказаного – є ще один плюс . На вулиці вже холодно, і той фосфор який навіть є у ґрунті – вже недоступний. Тому що фосфор, як і калій, доступний від 14 градусів тепла. В такому випадку фосфорне підживлення по листу буде дуже актуальним, тому що ви продовжуєте роботу молекули АТФ, і що не мало важливо, синтез вуглеводів, тому що фосфор відповідає за синтез вуглеводів.
  • І, як раз, синтез цих вуглеводів – це третій плюс. Тому що вуглеводи, як і цукри – це їжа для мікроорганізмів. Як це працює? За допомогою фотосинтезу, рослина синтезує вуглеводи та цукри, потім перенаправляє їх до коріння. Мікроорганізми ними живляться і віддають рослині за це мікро та макро елементи. Тобто – чим більше вуглеводів та цукрів, тим активніша біота в ґрунті.
  • А, чим більш активніша біота, тим більш активніша мікориза. І це четвертий плюс. Мікориза – це гриб симбіонт, який харчується кореневими виділеннями рослини, тими вуглеводами та цурками. Цей гриб, в свою чергу, виділяє свої кислоти, які розчинають солі у ґрунті, і переводить ці солі, тобто добрива, з недоступної форми в доступну,  потім цей гриб бере розчинені  доступні добрива, несе їх до рослини, рослина харчується, росте, синтезує вуглеводи та цурки, дає грибу, він розчиняє солі, дає рослині ці добрива, і пішло поїхало. Ось такий симбіоз.

Так скільки фосфорного добрива давати по листу? І чи буде економічна прибавка?

Наша рекомендація – норма: 2-3кг на гектар. Ви трохи  компенсуєте нестачу фосфору, трохи покращите вегетацію і на цьому буде достатньо.

Стосовно економічної доцільності.

25кг мішок водорозчинного фосфорного добрива коштує  4500грн. Це Вам буде на 10га. Тобто, на гектар буде 450грн. Прибавка від такого  підживлення як мінімум 2ц, це як мінімум. 2ц. Навіть при ціні пшениці 4000грн/т, беремо мінімальну ціну – це 800грн на гектар, практично 100%.  І що саме важливе, ЧИМ МЕНШЕ ФОСФОРУ є У ГРУНТІ, ТИМ ЕФЕКТИВНІША БУДЕ ОБРОБКА ПО ЛИСТУ.

Не так важливо, яке саме добриво вносити, але, як прибавка врожаю – це непоганий агроприйом.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я та прізвище*
Email
Коментар*