Фермерський магазин

Пн-Нд: 09:00-19:00

Фермерський магазин

0 Обрані
0 грн Кошик

Чи працює деструктор стерні?

Чи працює деструктор стерні?

Чи працюють деструктори стерні?


Рівень родючості грунтів і ефективність використання мінеральних добрив істотно знизилися, що значно збільшує витрати аграріїв на одиницю вирощеної продукції. У чому причина деградації грунтів і зниження їхньої родючості? Давайте розбиратися разом.

Як працює рослина в синергії з грунтом? Грунт, а саме живі мікроорганізми в ньому, кормлять рослину поживними речовинами, а рослина, через деякий час, кормить ці мікроорганізми собою ж, своїми рештками. Так закладено матінкою-природою. Якщо Ви віднімаєте у мікроорганізмів їжу (рештки), їм нічого не залишається, як їсти гумус. Звідси і виникає деградація грунтів. Тому, будь ласка, залишайте стерню на полі.


Що таке деструкція стерні?

Це процес мінералізації, тобто, розкладання рослинних решток. Мікроорганізми мінералізують ці рештки і у процесі вивільнюють багато різних сполук, але самі головні із них – це мікро/мікроелементи та вуглець. Чому вони самі головні? Тому що, коли Ви залишаєте стерню, Ви закладаєте кормову базу для наступної культури. У неї буде доступна пожива і, що саме головне – доступний органічний вуглець, із якого складається 45% рослини.

Для чого потрібен деструктор стерні?

Він пришвидшує процес мінералізації. Що воно дає? Давайте розберемо на прикладі. Ви посіяли зернові, зібрали їх, і плануєте сіяти ріпак. Після зернових залишається немало решток, для їх мінералізації потрібен час. Якщо нічого не робити, рештки будуть розкладатись рік-півтора, і ріпак практично нічого не отримає з них. Якщо Ви дасте азоту – рештки будуть розкладатись 9-12 місяців. Звичайно, все залежить від активності грунту, і погодних умов, це приблизні данні. Але, якщо Ви вносете деструктор стерні, ви збільшите популяцію мікроорганізмів, цим самим пришвидшите процес мінералізації. В такому разі ріпак зможе взяти все те, що йому дадуть рештки зернових. Ось і все.


Які фактори впливають на процес мінералізації?


1. Температура. Якщо надворі +35 і вище, мікроорганізми не життєздатні. Вони чекають пониження температур. Тому активна мінералізація практично не відбувається влітку.
2. Другий фактор – це наявність вологи. Тут все просто. Як і всьому живому, мікроорганізмам треба вода для життя. І це друга причина, чому «не працює деструктор». Влітку опадів мало, процеси мінералізації дуже уповільнюються.
3. Третій фактор – наявність азоту. Для мінералізації треба азот. По книжці – треба 10кг азоту на 1 тонну решток.
4. І останній фактор, але не останній по важливості – контакт с грунтом. Вся біота живе у грунті, і треба зробити так, щоб солома попала в цей грунт. Але, тут є дуже важливий момент. Є аеробний шар грунту, є анаеробний. Аеробам треба повітря для життя, анаеробам – не треба. Мінералізують рештки аеробні бактерії, тобто ті, яким треба повітря, і які знаходяться в шарі грунту до 10см. Тому, використовувати деструктор і заорювати рештки немає ніякого сенсу, тому що в анаеробному шарі не відбуваються активні процеси мінералізації.


Підведемо підсумки:


- Деструкція – це процес, закладений природою. Це їжа для мікроорганізмів, якщо її не буде, біота буде їсти гумус. Звідси і деградація грунтів.
- В процесі деструкції, біота виділяє сполуки доступних мікро/мікроелементів та органічний вуглець, із якого складається 45% рослини, і це дуже важливо.
- Є певні фактори, які сприяють деструкції стерні, їх треба враховувати.
- Деструкція стерні економе Вам кошти, активує біоту, тим самим посилює родючість грунту.


Якщо Вас цікавить деструктор, Ви можете придбати його за посиланням.

Бажаємо Вам мирного неба, гарних врожаїв і таких же цін. Хай щастить.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я та прізвище*
Email
Коментар*